Hawker Hurricane - gumák

Přidáno 3. června 2008, 0:0
Datum: únor - červen 2008

U kamaráda jsem viděl rozdělaný model letadla z balsy. Tak jsem si řekl, že bych to mohl taky zkusit ;-)

Docela mne to nadchlo, takže jsme hned prosvištěl net a pohledal nějaké návody na stavbu letadel. V úvahu přišli pouze s pohonem na gumový svazek, protože se mi zatím nechtělo investovat do motoru, dálkového ovládání a podobně..

Nakonec jsem skončil u plánku stíhacího letadla Hawker Hurricane z 2. světové války. Sice to byl plánek pro motorový model, ale řekl jsem si, že to nemůže být přece problém naprat tam gumový svazek .-)

Bez zkušeností jsem se do toho vrhl. Na modelu je to dost znát. Je tam hodně nepřesností, vůle na vrtuly, díry pro nandavání gumového svazku vpředu a vzadu na spodní části, přechody mezi křídlem a trupem jsou žalostné a křídlo samo o sobě je křivé.. O výškovkách ve tvaru vrtue ani nemluvim .-) Ale co.. Je to první pokus, a počítám s tím, že nebude mít velkou životnost.. A zapoměl jsem upozornit na kokpit. Ten je vyvoněnej ;-)

Trochu jsem se ho snažil vyvážit s pokusama na pokoji lehkym hodem s dopadem na potel, ale to nebude ono. Ani nevím, kolik otáček natočit. Takže se může stát, že to přeženu a něco nevdrží :) Uvidím. Čekám na příznivé bezvětrné počasí a půjdu to hodit před barák do trávy. Pak dodám fotky, když se to někomu podaří nafotit ;-) Tak zatím jen z průběhu stavby a konečný výsledek.

Aktualizováno 8. ledna 2009: Model jsem zkusil na podzim na chalupě na poli za bezvětří. Měl těžší zadek a neletěl víc jak 4 metry, když jsem mu pomohl :) Zadkem šel k zemi. Když jsem mu pak chtěl pomoci natočit víc otáček, prdla mi guma :) Náhradní jsem sice měl, ale nemělo to smysl... Holt první pokus, tak jsem schoval vrtulku, "ložisko", zlomil mu křídlo, aby se vešel do kotle a spálil. Otázka několika vteřin, papír lehl popelem téměř okamžitě a balsová kostřička na sebe nenechala dlouho čekat. Ale určitě to není poslední model, už se těším na další.. ale tentokrát něco jednodužšího s plánkem a popisem jak se to má dělat .-)

Přidání vzkazu
* Tyto údaje je nutné vyplnit.