Vídeň

Přidáno 21. listopadu 2008, 0:0
Datum: 15. listopadu 2008

V sobotu jsme se s Péťou a Péťou vypravili do Vídně. Prvotní cíl: výstava obrazů Vincenta van Gogha.

Vlak z Prahy vyrážel po páté hodině ráno. Z Plzně na tu dobu není slušný spoj, takže autem do Prahy. Měl jsem v úmyslu nechat auto někde na parkovišti na okraji Prahy a dojet na hlavní nádraží MHD. Měl jsem za to, že parkoviště P+R (parking + ride nebo tak nejak) na jsou otevřené nonstop, a nedaleko MHD, aby se k nim člověk mohl vždy nějak dostat. Chyba lávky. Nejsou ani normální webové stránky, kde bych se to dověděl přesně včetně poplatků a otevírací doby. Jen mlhavá informace o tom, že metro jezdí přibližně do jedné ráno a tou dobou se většina parkovišť i uzavírá. A ještě obsazenost, která mi byla vcelku na nic. Samozřejmě že Nové Butovice patřili mezi tu většinu, když jsme tam ve tři ráno dorazili :) Tedy konkrétně mají zavřeno 1:00 - 4:00. Ale našli jsme naštěstí jedno místečko na sídlišti.. Alespoň ta MHD jela podle jízdního řádu a na nádraží jsme byli včas.

Cesta vlakem moc neutíkala, ale dalo se to. Ve Vídni jsme zaskočili podívat se na Dóm svatého Štěpána (Stephansdom) Nějaká katedrála asi.. ale pěkná :)

Po příchodu k Albertinu (nebo Albertině?), kde výstava probíhá nás iděsil houf lidí, který se nehýbal. Holky někde splašili informaci, že odpoledne kolem páté to bývá volnější. S tím, že nám jede vlak až v šest jsme se jeli podívat na zámek Schönbrunn. Tam mne nejvíc zaujaly sestříhané vzrostlé stromy.. a kvanta veverek, na které jsem měl pomalé ruce při focení :))

Kolem třetí odpoledne u Albertina už nebylo tolika lidí a vcelku se fronta hýbala.

Ohledně výstavy.. Slunečnice tam nemají :) A jinak to šlo. Upřímně nejsem znalec, ale obrazů tam je dost, musím uznat. I různý skicy a pak i výsledné obrazy. S průvodcem by to bylo asi zajímavější, takhle jsem jenom "proběhl" obrázky a bylo hotovo :) V dalších sálech jsou i obrazy dalších umělců, Michelangelo, Leonardo, .. snad jen Tříska s Trhačem chyběli .-) Picaso, Rubens, a další a další jejichž jména mi povětšinou ani nic neříkala.

Vlak zpět byl lepší, jsem zabral, ani nevím jak. Sice jsem se pořád budil, ale uteklo mi to rychle. Posledním metrem jsme se dostali k autu a pak hurá zas do Plzně. No ale ujet nám to metro, tak nevím. MHD na cestu zpět jsem zjištěnou neměl, počátal jsem, že metro pojede dýl jak do půlnoci :) Praha :)

Jinak jízdenka placená přes net vyšla z Brna cca 290,-/os. Z Prahy do Brna nám vyšla levněji v sobotu SONE+ jízdenka. Na cestu zpět jsme nedokázali objednat místenku na konkrétní místo, takže drobet obavy, jestli bude v nejakem kupé místo pro všechny, ale nakonec byla v kupé rezervace jen ta naše. Aspoň v tom, kde jsme se uvelebili. Lidí zpět jelo přesto dost.

Abych to shrnul. Vídeň zajímavá, ale Schönbrunn bych raději viděl na jaře, nebo na podzim, než stromy shodí listí, to musí být paráda. Jinak je to pěkná placka, Plzeň hadr :)

Přidání vzkazu
* Tyto údaje je nutné vyplnit.