XEN, QEMU a co dál?

Přidáno 10. června 2007, 0:0

Chtěl jsem zkusit nějaký nástroj na emulaci jiných operačních systémů. Měl jsem v plánu na tom zkusit jiné linuxové distribuce a FreeBSD. Narazil jsem na XEN..

XEN ale potřebuje speciální jádro. Už s tím jsem měl vcelku problém. Samozřejmě byla podpora SATA disků pouze jako modul a bez iniramfs mi to prostě nestartovalo. Budiž, moje chyba. Když konečně nabootovalo XENovské jádro, tak zase nenaběhly Xka. Špatný grafický ovladač. Budiž, nový jádro, chce to nvidia ovladač i pro tohle. Samozřejmě nikde nebylo popsáno, že symlink /usr/src/linux musí ukazovat na jádro, který je třeba. Na to jsem musel přijít sám po hodinovém zkoumání, proč nemůže systém najít modul nvidia i když instalace proběhla v pořádku. Jaké zklamání přišlo v momentě, kdy po téhle úpravě začala instalace nvidia ovladače asi nemusím popisovat. Na webu jsem se pak taky dočetl, že nvidia s XENem moc nekamarádí. Pozdě :-/ Snad je prý už brzy skamarádí, ale známe to jak to v linuxu chodí..

Takže jsem začal hledat další emulátor. Bylo mi doporučeno QEMU. Snadno nainstalovatelný, prostě něco pro mne ;-) Pro rychlejší práci to chtělo modul kqemu. Nevím co to je, ale nainstalovalo se to v pořádku a použít šel taky, takže jsem to neřešil. Pak už stačí vytvořit nejakej obraz kterej se bude tvářit jako disk pro emulovaný systém a můžu instalovat.. Jak vytvořit ten soubor mi bylo osvětleno na Pushkinovo blogu. Takže jsem to pustil a.. no.. žádná sláva.. Windows XP se naistalovat i chtěli, ale ty jsem instalovat nechtěl já. K čemu by mi taky byli, když QEMU není na hry. Takže přišlo FreeBSD. Pul hodiny se crcam s instalací, aby to pak hodilo hlášku, že nemůže najít jádro. Nehledě na to, že na instalaci z netu můžu zapomenout, protožo tam síť evidentně nefungovala. To se dá sice nějak zařídit, ale na to jsem neměl moc sílu. Navíc Pushkinovi šlapala hned bez nastavování. Co na to říct? Asi mám pech. Solaris 10 mi zas padal tak, že jsem vybral v GRUBu nějakou možnost, zasnažil se, vypisoval pár řádek, jako to dělá linux, co najíždí a podobně a pak zase naběhl GRUB. Bez šance. Pak jsem zkusil MAC OS X 10. Ten jsem zkoušel i samostanou partišnu před nějakým časem a vytuhl mi vždycky při čekání na restart jako u Woken.. S tim rozdílem, že už se restart nepovedel a restart čudlíkem to pak už nedokázalo nabootovat z disku ten systém.. Maždopádně přes QEMU naběhlo nakousnuty jablko na pozadí a nedělo se dál nic. Ještě bych možná mohl zkusit třeba Ubuntu, když už mi přisli lisovaný CD, který jsem si objednal.. Nicméně Ubuntu asi není systém, který by mne dokázal něco nového naučit :-/

Tak to byly moje pokusy s virtualizací (aspoň doufám, že se tomu tak říká..

Co dál? VmWare není zadarmo, ještě jsem teď někde zahlídl VirtualBox. To má být nový hráč na poli virtualizace. Má být rychlejší, než QEMU, i VmWare. Nejspíš srovnatelný s XENem.. Ale jak jsem koukal, tak v Gentoo je ještě tvrdě maskovaný, takže asi ještě nebudu moc spěchat..

Odkazy:
XEN
HOWTO XEN pro Gentoo
QEMU
HOWTO QEMU pro Gentoo
VirtualBox
HOWTO VirtualBox pro Gentoo
Pushkinovo blog o QEMU

Přidání vzkazu
* Tyto údaje je nutné vyplnit.