Co funguje do toho se nešťourej!

Přidáno 28. října 2007, 0:0

Z toho bych snad udělal linuxové přísloví. Bohužel pro mne pravdivé :-/ Jakožto spokojený uživatel jsem chtěl využít jednu z výhod, které jsou uváděny ve prospěch Linuxu oproti Windows. Aktualizace. Snadná, rychlá...

V mém případě emerge -vaNDu world skončilo chybou u balíku gnome-panel-2.18. S tím, že je to zas nějaká zas nějaka alpha verze, co pořádně nešlape, jsem se pokusil hodit problém za hlavu s tím, že za pár dní "se to srovná". Nesrovnalo. Po restartu, který jsem byl nucen později provést přišel první šok. Gnome se to nelíbilo. Konkrétně panel nezobrazoval puštěná okna, "žlutý papírky" a podobně... Když nedokázal pomoct ani mocný revdep-rebuild, začal jsem být zoufalý.

V KDE nemám rozběhaný Compiz, takže tam jsem se ani moc nezabydloval. Tak jsem si řekl, že je čas zkusil zalohu systému, o kterou jsem se snažil na konci srpna, těsně po instalaci... Nabootoval Slaxe, smazal původní systém, skopíroval zálohu, restart... Voila, systém najížděl. ALE... Po hlášce, že systém nenašel konzoli jsem drobet znejistěl. Naštěstí grafický režim najel, compiz v Gnome šlapal (hurá!!!). Ale v textovém režimu uvízla hláška:

-----------------------------------------------------
Your system seems to be missing critical device files 
in /dev !  Although you may be running udev or devfs, 
the root partition is missing these required files !

To rectify this situation, please do the following:
mkdir /mnt/fixit
mount --bind / /mnt/fixit
cp -a /dev/* /mnt/fixit/dev/
umount /mnt/fixit
rmdir /mnt/fixit

You may refer to these instructions at /etc/issue.  
If you previously had an issue file, it has been 
backed up at /etc/issue.devfix.  Once you've fixed 
your system, you will have to restore your old issue 
file in order to get rid of this warning.

Thanks for using Gentoo ! :)
http://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=40987
-----------------------------------------------------
Tak jsem si jen vzpoměl, jak mi někdo tvrdil, že /dev/ se zalohovat nemusí s tím, že se přece vytvoří samo po startu systému. Ha, ha. Pravda je, že některý se vytvořili, ale pravděpodobně ne všechny. Asi nemusím psát, že návod v hlášce nefungoval. Objevuje se mi tam stále. Ale je fakt, že zmizela hláška o chybějící konzoli ;-)

Zjijštění? Na vině bude myslím balík libwnck. Ten asi chce novější compiz. Libwnck chce novější gtk+, glib, pango. Samozřejmě vše v ~arch :-/ To bude možná kámen úrazu.


Jenže když chce člověk compiz, tak si má pomoct jak? Navíc, když ho člověk nainstaluje podle Gentoo-HOWTO, čekal bych, že to bude trochu ošefovaný. Ani se nedivím lidem, co nadávají na Linux, že je to nedodělek. K problémům s aktualizací by podle mne nemělo docházet. Když pak i pan Google mlčí, je to pěkně na vyližprdel :-( Nezbývá čekat na zázrak.

Nicméně, aby bylo jasno, na obnoveném systému jedu, ač nejde zaktualizovat systém. A Wokna už nějakej pátek nemám... Tak Linuxu zdar ;-)

Přidání vzkazu
* Tyto údaje je nutné vyplnit.